Vi har i september måned haft fornøjelsen af at fejre Sankt Michaelsfest i Børneøen Bonsai; det har været sanseligt, eventyrligt og stemningsfyldt. Ja, nogle vil måske ligefrem sige, at det er en fest, hvor vi skaber en særlig følelse af andægtighed og højtidelighed. På vores hjemmeside beskriver vi baggrunden for de årstidsfester vi afholder, og i bogen "Årstidsfester" af Inger Brockmann er årstidsfesterne meget udførligt beskrevet.
Vi har nydt den smukke sensommer, og nu mærker vi, at naturen omkring os forandres - det bliver køligere og farverne mere gyldne, og i den kommende tid vil vi skue mod lanternetiden.
Vi fordyber os i hver årstidsfest, prøver at forbinde os med en indre stemning af naturen og den pågældende årstid. Den vækker genklang i vores indre.
Vores nye bogudgivelse, "Børnenes skov", bruger vi med stor glæde til at fordybe os i årstiden i personalegruppen. Det er her, vi henter inspiration til aktiviteter, sange, opskrifter, eventyr og nyttig viden om naturen i den givne årstid.
I Børneøen Bonsai har vi til efteråret valgt at arbejde med et samlet tema fra vores læreplæner, hvor vores fokus vil være sprog og kommunikation. Det vil vi gøre i den kommende tid op til juleferien.
Børn er nysgerrige på sproget, så vi skal inspirere dem, men helst ikke med for mange og lange voksne forklaringer om abstrakte ting. Vi skal hellere tale om det nære, som barnet nemmere kan forholde sig til; derfor synger vi også sange om netop den årstid, vi befinder os i og fortæller eventyr med mulighed for indre billeddannelse. Vi sætter rammer for børnene ved at have en genkendelig struktur, så barnet trygt kan vide, hvad der skal ske, og vi kan være i nuet og tale om de ting, vi gør sammen.
Vi synger meget af dagen, også i de praktiske gøremål - det er meget sjovere at skulle tage tøj på, hvis der fortælles en lille historie eller en fingerleg, og det bliver legende og føles ikke som en kedelig pligt.
Vi voksne er barnets forbilleder, og derfor sætter vi rammer for barnet, som barnet trygt kan læne sig ind i. Når vi fx spiser, taler vi om maden. Inden måltidet skaber vi ro omkring alt; bordet er fint dækket med blomster og årstidspynt, maden og alt hvad vi skal bruge, står klar på bordet, vi synger en sang og tænder det lille lys. Så er vi klar til måltidet. Vi starter med at smage på maden i stilhed, og derefter taler vi stille og på skift og sørger for, at alle kan komme til orde. Det vigtigste er, at roen skal indfinde sig, så vi kan nyde, hvad vi indtager.
Der er meget, der kan dykkes ned i, når vi først går i gang med at fokusere på, hvad vi gør for at stimulere sproget hos barnet. Nedenfor er der et link til et uddybende materiale fra vores læreplaner, som du måske kan finde inspiration i:
https://rs-bonsai.dk/de-seks-laereplanstemaer/#kommunikationsprog
Uhensigtsmæssigt sprog:
Flere forældre har stillet os spørgsmål om, hvorfor nogle børn har et grimt sprog, og ønsker at vide, hvordan vi håndterer det i Bonsai.
Bandende Boa
I bogen Forvandlende fortællinger – og fabler, der kan afhjælpe børns udfordrende adfærd, som udkom i 2022 på forlaget Blue Pearl Books findes der en historie, som tager ”ubehagelige, ubehøvlede bandeord” som et startskud til en eventyrlig forvandlende fortælling. Historien om den Bandende Boa kan læses her.
Børn afspejler alt, hvad vi gør; deres omgivelser og ord og sprog skal prøves af; det er en helt naturlig udvikling for barnet. Et barn suger alt til sig fra omgivelserne og vil helt naturligt have behov for at afprøve nye ord, som de har hørt større børn eller voksne omkring sig bruge. Vi skal altid spørge os selv, hvordan vi kan tale til barnet med venlighed og dannelse. Ord som prut, fuck, numse, lort osv. hører vi selvfølgelig også i børnehaven, hvilket er helt naturligt. Vi ønsker, at der bliver talt i en ordentlig tone, og hvis barnet bruger den slags ord til at drille et andet barn eller står og råber af en forælder i hentesituationen, får de at vide, at vi ikke vil have den slags i børnehaven.
Vi ønsker, at vi sammen kan være tydelige om børns sprog og hvordan vi forvandler dårligt sprog både derhjemmefra men også i børnehaven. Det kan også være en god idé at afprøve andre sjove ord, som føles sjove i munden, fx ranunkel, skibberlabskovs, esrumpyt, kakkerlak, snustobak osv. Find på sjove lydord sammen med jeres barn eller øv blomsternavne eller noget andet, der optager barnet. Fjollesnak virker meget ofte afvæbnende på barnets behov for at bruge grimt sprog.
Vi arbejder med at være på forkant og stimulerer børnene med sange, gode fjollede rim og remser med humor, eller vi fortæller eventyr/historier, som måske adresserer problematikken mere indirekte.
Til inspiration
Diana Guldbæk fra Børneøen Bonsai har skrevet en artikel om "ødelæggende ord", som er blevet bragt i Steinerbladet: “Den gang Morten Vægter holdt begravelse for de ødelæggende ord”. Artiklen kan læses her.
Vi ønsker dig et rigtig dejligt efterår.
Kærlig hilsen,
Rikke Rosengren